"De mooiste herinnering is de warme verbondenheid en het enthousiaste engagement dat leefde onder de animatoren."

Mijn naam is Ria, animator op speelplein Don Bosco Halle vanaf het letterlijke eerste uur (1983).Dat was wel spannend: een vrij speelplein, daar waren we niet op voorbereid.

Op cursus hadden we geleerd een vast groepje kinderen van 's ochtends tot 's avonds te entertainen. En zo'n gloednieuw speelplein, zouden daar wel kinderen op af komen?
Op dag 1 waren er voor elke animator twee kinderen. Tegen het einde van week 1 was het al beter: vier kinderen per animator ... dus toch al honderd!
Die eerste tijd was voor ons nog veel aftasten: hoe vrij is vrij? Hoeveel speelruimte geef je kinderen, wanneer wordt het onverantwoordelijk? Mogen de kinderen in de bomen klimmen?­ Lang over gedebatteerd! Of: moeten alle kinderen naar binnen als het regent of mogen ze rustig verder spelen? Ook lang over gedaan! Want is het onverantwoord om kinderen in de regen te laten spelen, of zijn het de animatoren die geen zin hebben om in de regen toezicht te doen?

De mooiste herinnering is de warme verbondenheid en het enthousiaste engagement dat leefde onder de animatoren. Maar ook het samen met de kleuters zoeken naar kabouters in het bos (ze hebben er gezien!), een groot smurfenspel waar haast alle kinderen op af kwamen en Gargamel heeft moeten lopen voor zijn leven, het dagelijks met de kinderen gaan zwemmen, de formaties met 'the A-team' (met de camionette van Toontje) ...

Ik durf te stellen dat mijn jaren op het speelplein mee bepaald hebben wie ik nu ben. Dat neem ik ook mee in mijn werk (vormingswerk met volwassenen). Op het speelplein heb ik immers leren geloven in mezelf en tegelijk ook geloven in anderen. Ik heb er de kracht van teamwerk ervaren en ik heb ondervonden dat alle antwoorden al in een groep aanwezig zijn, ze moeten alleen nog opgedolven worden. Een tip voor de huidige animatoren? Smijt je voor 100 % en zie die gastjes graag – ze hebben jullie warmte zo nodig!

"Mijn jaren op het speelplein hebben meebepaald wie ik nu ben. Op het speelplein heb ik leren geloven in mezelf en in anderen."
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief