“De Don Boscowaarden en de sociale vaardigheden die ik verworven heb als hoofdanimator hebben mij als persoon doen groeien.”
Interview met Dorien Laenens, Vrienden van Don Bosco Stichting
Wie ben jij?
Mijn naam is Dorien Laenens. Ik ben een vrouw van 30 jaar en woon in Mechelen.
Ik sta op een keerpunt in mijn leven omdat ik bijna definitief afstudeer.
Wat doe je in je professioneel leven?
Ik ben arts-specialist in opleiding tot cardioloog en doe momenteel mijn laatste opleidingsjaar in UZ Leuven.
Wat zijn jouw interesses?
Niet-invasieve cardiale beeldvorming is momenteel mijn grootste professionele interessegebied. In mijn vrije tijd hou ik me graag bezig met lekker eten maken en nuttigen, uitstapjes maken in de natuur en in de mate van het mogelijke sociale contacten met vrienden onderhouden.
Hoe kijk je terug op jouw tijd als animator en instructor?
Ik kijk met zeer veel heimwee terug naar de zomers op het speelplein Don Bosco Oud-Heverlee als animator en hoofdanimator.Elke week opnieuw waren we met een gemotiveerde groep vrijwilligers. Met onze jeugdige creativiteit staken we de leukste activiteiten in elkaar. Ik denk met nostalgie terug aan de gezellige diners die uitgewerkt werden door de fantastische kookploegen, de barmomentjes waar we genoten van een drankje met onze vrienden en de avondwoordjes waarmee we een drukke dag rustig konden afsluiten. Het instructorschap was zowaar nog leuker door de cursussen waarbij je met een zotte groep instructoren jonge animatoren mocht enthousiasmeren en opleiden. Dat was zo mogelijk nog uitdagender dan een groep kinderen entertainen en gaf misschien nog meer voldoening.
Hoe ben jij met Don Bosco verbonden?
Tijdens mijn animatorschap en instructorschap voelde ik me door mijn engagement sterk verbonden met Don Bosco. Kinderen uit kansarme gezinnen een leuke zomer en geborgenheid bezorgen, jonge animatoren motiveren om hetzelfde te doen, op die manier brachten we de waarden van Don Bosco tot bij vele jongeren.
Wat betekent Don Bosco voor jou?
Het speelplein Don Bosco Oud-Heverlee en de Jeugddienst Don Bosco hebben mij gevormd tot wie ik ben. De waarden die ik heb meegekregen en de sociale vaardigheden die ik verworven heb tijdens het jeugdwerk hebben mijn groei als persoon bepaald. Daar ben ik heel dankbaar om.
Wat houdt jouw engagement bij de Vrienden van Don Bosco Stichting in?
Bij de Vrienden van Don Bosco Stichting proberen we fondsen te werven op een manier die fiscaal gunstig en dus aantrekkelijker is. Mijn rol is beperkt, ik deel mijn mening wanneer er beslissingen genomen worden en help een handje wanneer dat nodig is. Zo probeer ik nog een beetje bij te dragen aan Don Boscoprojecten en kan ik iets terug doen voor het vele dat ik gekregen en geleerd heb.
Hoe beleef jij de coronatijd?
De coronatijd vraagt professioneel om aanpassingen. Onze dagtaak in het ziekenhuis veranderde waardoor we soms uit onze comfortzone moeten treden. We moeten ook voorzichtiger zijn, met nog meer aandacht voor ontsmetten en beschermen. Wat ik persoonlijk het moeilijkst vind, is dat veel van het leuke aan het professionele leven verdwenen is. Samen pauze nemen is beperkter, er zijn ’s avonds geen bijscholingen met bijbehorende etentjes meer, de congressen in het buitenland zijn geannuleerd. Ik prijs mezelf wel gelukkig dat ik nog in het ziekenhuis mag werken en daar nog heel wat sociale contacten heb.
Welke positieve gedachte neem je mee uit 2020?
2020 was een bijzonder jaar waarbij we veel van onze vrijheden hebben moeten afgeven. Anderzijds heb ik geleerd om opnieuw van kleinere zaken te genieten. Een wandeling in de natuur met de zon in je gezicht, een afhaaletentje thuis of daguitstapjes en vakantietripjes in eigen land. Ik besef dat ik weer veel meer zal genieten van het samenzijn met vrienden en familie zodra het weer mag, net omdat het niet meer zo vanzelfsprekend is. Als zorgverlener wil ik graag zeggen dat de kracht van het verplegend en verzorgend personeel en de huisartsen me aangenaam verrast heeft. Zij hebben, vaak zonder zeuren, de aanpassingen doorgevoerd die van hen gevraagd werden en zichzelf in de strijd gegooid. Zij zijn absoluut de helden in de strijd tegen het virus en hebben mijn absolute dankbaarheid en respect.