Speelplein Raccoon ‘Culturele diversiteit geeft meerwaarde aan onze werking.’

Speelplein Raccoon ligt in de stadsrand van Brussel en werd in de zomer van 2016 door Jeugddienst Don Bosco opgestart, dit op vraag van het Don Bosco Technisch Instituut en het internaat van Woluwe. Dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers slaagde Raccoon erin een toffe speelpleinwerking met geëngageerde animatoren op poten te zetten én te doen groeien.

We spraken met Tiny, Anne-Laure en Mélanie, pleinleiding van speelplein Raccoon.

Jullie speelplein ligt in de stadsrand van Brussel. Is het moelijk om kinderen te bereiken?
Op speelplein Raccoon komen meerdere culturen samen en iedereen wordt hier met een open mind verwelkomd. Die multiculturaliteit geeft net een meerwaarde aan ons speelplein.

Anne-Laure: “Het is ook leuk dat veel animatoren een ­verschillende achtergrond hebben; door een andere origine of gewoon door andere levenservaringen. Ik vind het interessant om die verschillende visies naast elkaar te zien en daarover te babbelen. Daardoor kan ik heel open zijn voor de perspectieven van andere mensen.”

Jullie blijven groeien. Deze zomer starten jullie met een tienerwerking?

Vanaf deze zomer zet speelplein Raccoon opnieuw een stap in de uitbreiding van haar werking. Met de introductie van een tienerwerking willen we jongeren tussen 12 en 15 jaar verwelkomen. We zullen activiteiten aanbieden die aangepast zijn aan hun leefwereld. Ze kunnen ook makkelijk doorstromen van tiener naar animator. Een tienerwerking is een essentiële aanvulling op ons speelplein, dat gericht is op kansarme gezinnen in Brussel. Helaas vinden veel jongeren weinig aansluiting bij het reguliere jeugdwerk in de buurt van Sint-­Pieters-Woluwe vanwege bepaalde drempels zoals betaalbaarheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid. Daarom willen we garanderen dat alle jongeren de kans krijgen op een zinvolle vrijetijdsbesteding tijdens de zomervakantie.

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief