Heb geduld met alle dingen, maar eerst en vooral met jezelf.

Deze uitspraak komt niet van Don Bosco, maar van Franciscus van Sales (1567-1622). Deze heilige was bisschop van Genève en staat bekend om zijn mildheid, zijn liefde voor de armen en zijn rijke spiritualiteit, o.a. in de boeken die hij schreef. Dat zijn ongetwijfeld een aantal redenen waarom Don Bosco ook een grote verering voor hem had. Hij noemde zijn eerste werk in Valdocco ook naar hem: “het oratorio van de heilige Franciscus van Sales”. En ook Don Bosco’s volgelingen, de salesianen, werden naar Franciscus van Sales genoemd.

De uitspraak van Franciscus van Sales is van alle tijden: zowel eeuwen geleden als vandaag als in de toekomst zullen veel mensen het moeilijk blijven hebben om geduldig te zijn. Want ook al is geduld een schone deugd, toch is het niet zo eenvoudig om altijd en overal veel geduld aan de dag te leggen.

Franciscus wist dat ook en hij zag hoe mensen in zijn omgeving hun geduld vaak verloren, in de eerste plaats met zichzelf. Wanneer er iets niet lukt, wanneer we niet onmiddellijk een antwoord krijgen op onze vragen, wanneer iemand iets anders doet dan wat wij zouden willen…

Een paar kleine vraagjes die de aanzet kunnen vormen voor een gesprek of voor een moment van zelfreflectie:

Hoe (on)geduldig ben jij?

Waar krijg je het echt van op je zenuwen?

Heb je veel geduld met anderen?

En met jezelf?

Hoe hoog leg je de lat voor anderen?

En voor jezelf?

Hoe reageer je als je je geduld verliest?

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief