"Op het speelplein leren kinderen met elkaar omgaan."


Gesprek met Emma Gworek en Minard Pompen van speelplein Heidevreugde


Waarom is het interessant voor jou om animator te zijn?

Emma: Ik zou iedereen aanraden om speelplein te doen. Ik vind dat je er zelf ook fel van groeit. Volwassen worden is eigenlijk heel saai. Door op het speelplein te zijn, kan je het kind in jezelf nog eens naar boven halen. Het heeft mij ook geholpen om keuzes te maken voor mijn toekomst.
Het zorgaspect in mezelf heb ik er ontdekt. Het sprak me altijd aan om wenende kindjes die gevallen waren te helpen. Ik studeer nu verpleegkunde. Op het speelplein heb ik ook geleerd om sociaal te zijn en om goed met feedback om te gaan door de reacties die ik gekregen heb als animator.
Dat is nu belangrijk bij mijn studies. Op het speelplein heb ik ontdekt waar ik goed in ben en wie ik ben. Ze accepteren je er ook hoe je bent, want iedereen is er even gek.


'Op het speelplein heb ik geleerd om sociaal te zijn.'


Wat maakt dat je dit op het speelplein ontdekt en niet op school?
Emma:
Op school is het heel anders. Daar hebben ze verwachtingen. Je hebt er op sociaal vlak altijd nog een onderscheid tussen de populaire en minder populaire jongeren. Op het speelplein heb je dat niet: je kan hier zo gek zijn als je wil, hoe gekker hoe liever zelfs. 😀

Zouden jullie jullie eigen kinderen later ook naar het speelplein sturen?

Emma:
Ja, heel zeker. Dat is keigoed voor hun opvoeding. Zo leren ze omgaan met andere kinderen. Bij ons in Genk leer je er ook omgaan met andere culturen. Je gaat er met iedereen om, iedereen is hetzelfde.

Komen ze op het speelplein meer in contact met andere culturen dan op school?

Minard:
Ja, ik vind van wel. Op school zit je samen in de klas, maar op de speelplaats kies je met wie je speelt. Op het speelplein zit je in een groep en met die groep moet je spelen.
Emma:
Op het speelplein leer je veel meer met anderen omgaan. Pestgedrag, zeker als dat bijvoorbeeld om huidskleur gaat, wordt bij ons heel streng aangepakt en meteen opgelost met de kinderen.

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief