Turijs

De hoofdanimatoren van speelplein Don Bosco Oud-Heverlee fietsten naar Turijn om ‘de pot’ voor het sociaal tarief te spijzen. 

Speelplein Don Bosco Oud-Heverlee werkt al jaren met een sociaal tarief. Zo kunnen zij alle kinderen en jongeren een ­onvergetelijke zomer aanbieden. Dit doen ze door de kostprijs voor kwetsbare gezinnen voor een speelpleindag te verlagen van 5 euro naar 2 euro. Het restbedrag wordt bijgepast door het speelplein. Het speelplein zet zich zo in om ervoor te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen. Om de ‘pot’ waar het sociaal tarief uit komt aan te vullen, organiseerden hoofdanimatoren en oud-hoofdanimatoren in 2022 een grootse fietstocht.

6 fietsers fietsten in 6 dagen van het ­speelplein in Oud-Heverlee tot in Turijn, een tocht van 1000 kilometer. In Turijn bezochten de fietsers en de volgploeg de plaatsen die belangrijk waren in het leven en werk van Giovanni Don Bosco. Turijn is de stad waar het allemaal begon.
Don Bosco startte er het ­allereerste oratorio, waar­ ­jongeren een opleiding ­genoten ­en konden thuiskomen. De hoofdanimatoren deden kennis op over het leven van Giovanni Don Bosco en zullen zo zijn pedagogische visie nog beter kunnen uitdragen op het speelplein.

Droomfonds Don Bosco steunde met een bedrag van € 2 250 om de fietstocht te financieren.


Deze toppers legden 1000 km richting Turijn af! Tijdens de voorbereidingen begonnen ze steeds harder op echte renners te lijken! We spraken hen voor de tocht.

Wout is 23 jaar en acht jaar actief geweest als animator, hoofdanimator, lid van de stuurgroep op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Vanaf volgende zomer wordt hij ‘helpend handje’ in de keuken. Doorheen de jaren heeft hij ervaren hoe het speelplein zich inzet om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt. Hij wil zijn steentje hieraan bijdragen en helpt met de praktische voorbereidingen van de sponsortocht. Hij traint door minstens 1 keer per week met de fiets naar het werk te gaan, al is dat tot nog toe niet altijd haalbaar gebleken.

Mats is 22 jaar en zal deze zomer als pleinleiding beginnen aan zijn achtste jaar op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Verder zet hij zich in als lid van de stuurgroep. Voor Mats is het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om naar het speelplein te komen. Het sociaal tarief maakt dit mogelijk. Mats is al van jongs af aan gefascineerd door fietsen. Hij reed makkelijk een uur naar en van school, maar dat vond hij plezant.

Simon is 23 jaar en al vele jaren hoofdanimator op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Hij fietst mee naar Turijn als fysieke uitdaging voor zichzelf, maar hij ziet het ook als een manier om het speelplein te bedanken voor alles wat het hem gegeven heeft doorheen de jaren.

Rens is 19 jaar en pleinleiding en lid van de stuurgroep op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Hij doet mee aan de sponsortocht omdat het hem een echt Don Boscogevoel geeft. Enerzijds wil hij financiële steun inzamelen zodat er zo veel mogelijk kinderen uit kwetsbare gezinnen een zalige speelpleinzomer kunnen beleven. Anderzijds geniet hij van het groepsgevoel dat al ontstaan is tijdens de voorbereidingen van de tocht en natuurlijk is de eindbestemming ‘Turijn’ bijzonder voor elke Don Boscoanimator. Rens probeert zich voor te bereiden door zadelpijn te verbijten en kilometers af te leggen op de fiets.

Bram is 23 jaar en als animator in 2014 gestart op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Animator zijn, lachen, huilen, spelen met kinderen… daar haalt hij enorm veel voldoening uit. Het is voor hem meer dan een bezigheid tijdens de zomer, het is een buitengewone leerschool op persoonlijk vlak. Hij doet mee aan de tocht omdat hij zich wil inzetten voor gezinnen die het financieel niet makkelijk hebben. Daarnaast is hij nieuwsgierig naar Turijn, de stad waar het voor Don Bosco allemaal begon. Bram is van nature geen fietser en kan nog wel wat extra training gebruiken.


Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief